Nieuws & blog


01-08-2014 Waarom Texel moet ontwikkelen om uniek te blijven

We weten het allemaal zeker: Texel moet bijzonder blijven. De frisse blik van de landschapsarchitecten achter Planet Texel heeft ons geleerd dat je dan dus juist moet blijven ontwikkelen.

Door Robin Konijn 

 

De kernwaarden van Texel. Ken je ze? De rust en ruimte, rijkdom aan natuur en cultuurlandschappen, de grote afwisseling in landschappen en manieren waarop we het land gebruiken, de Texelse identiteit, het eilandkarakter, de nachtelijke duisternis en de maritieme monumenten.

 

Ergens zijn we gaan geloven dat we, om kernwaarden te bewaken, er alles aan moeten doen om Texel te laten zoals het is. Als je dat denkt, besef dan goed: het landschap zoals we het nu kennen, is ook tot stand gekomen door ontwikkeling. Als de dijkgravers een paar honderd jaar niet aan het werk waren gegaan, dan was de helft van Texel nu nog een kweldergebied waar de zee vrij spel had.

 

Stilstand is achteruitgang

Om goed te kunnen ontwikkelen moet je buiten de gevestigde orde durven denken. Op Texel zijn we zo gewend aan kaders, dat we niet eens meer zien dat ze ons beperken. Een frisse blik van een paar dwarse/eigenwijze, deskundige overkanters kan ons ver brengen.

 

Je herkent het misschien wel? Je fietst met vrienden uit de randstad over het eiland. ‘Wat een schitterend huisje staat daar…’, hoor je hen zeggen. Achter de bomen zie je het nu ook. Je bent er al vaak langsgefietst. Zwoegend tegen de wind in. Op weg naar je werk. Het is je nooit écht opgevallen, hoe mooi dat plekje achter die windsingel van bomen eigenlijk is.

 

De landschapsarchitecten Jurgen van der Ploeg en Pepijn Godefroy van Planet Texel zijn die vrienden. Landschapsarchitecten die kijken achter de blinde vlek. Nee, ze komen niet om rücksichtslos werk weg te plukken bij locals. Maar om zich te verdiepen. En inzichten te brengen die we zelf niet meer op kunnen doen. Zij kijken met een frisse blik naar de horizon waarvan wij de schoonheid allang niet meer zien.

 

Wat is Planet Texel en welke inzichten levert het op? 

Planet Texel is een project van de IABR in Rotterdam. Een internationale kunstmanifestatie. Het thema van dit jaar: Urban by nature. Het doel: herwaarderen, anders bekijken en origineel oplossen van problemen in gebieden waarin mensen al jaren leven. De inzichten en ideeën kun je tot en met eind augustus bekijken, in de Kunsthal in Rotterdam.

 

We kunnen ze bekijken in een museum. Maar hoe gaaf zou het zijn als we de inzichten ook echt toepassen op Texel?

 

Planet Texel werpt ons fantastische ideeën in de schoot over de inrichting van het eiland. Vergezichten, toekomstbeelden. Die laten zien dat ecologische duurzaamheid en de economische agenda van het eiland dikke vrienden kunnen zijn. 

 

Twee in het oog springende ideeën uit het plan

Ontwikkelen? Kijk over de dijken heen en omarm de duinen, oppert Planet Texel.

Met name de vergezichten voor De Koog spreken de mensen die al beelden van Planet Texel hebben gezien aan. De natuur (het duinlandschap) weer terugbrengen in het dorp, daardoor de grandeur vergroten en voorkomen dat het dorp straks volledig bestaat uit plastic en trespa.

Het tweede idee: bij Nieuweschild is een golfbreker bedacht. Hiermee kunnen we energie inwinnen combineren met drijvende landbouw of een toeristische trekpleister. Het ziet er mooi uit, positioneert ons als innovatieve ondernemers en is tegelijkertijd een fantastische plek voor toeristen. Het allerbelangrijkste: de golfbreker beschermt ons tegen de zee.

 

 

 

Wel leuk die frisse ideeën van buiten, maar wat willen we eigenlijk zelf?

 

Het grote winstpunt van Planet Texel: het zijn ideeën die vertalen wat we zelf hebben aangedragen. Maar dan wel op een manier waarin alle bestaande conventies zijn los gelaten. 

 

De architecten hebben geluisterd naar mensen met fantastische ideeën

Wat de inspraakrondes van Planet Texel mij leerden: die ideeën komen niet altijd van degenen die op sleutelposities zitten. Maar juist ook van de stille Willies achterin de zaal. Zij beginnen niet meteen te zweten van het feit dat ze ergens in het traject ook nog verantwoording voor moeten afleggen. En kunnen daardoor vrij hun gedachten laten gaan. Het is dan wel heel belangrijk dat deze juist vertaald worden. In dit geval is dat héél goed gelukt.

 

Het plan ligt er. En nu?

Planet Texel is een verzameling van kansrijke pilots die in ongeveer 30 jaar tijd uitgerold zouden kunnen worden. Ik hoop van harte dat we het gedachtengoed van Planet Texel overeind houden: Niet streven naar het ideale poldermodel, maar naar creativiteit en kwaliteit. Luisteren naar mensen met goede ideeën. Ik geef het je op een briefje: dat wordt een uitdaging.


Het vervolg: er komt een Planet Texel Academy. Kwaliteitsmensen van technische hogescholen en universiteiten gaan het plan, met de kennis van Texelaars, verder uitwerken. De plannen worden dichter naar de uitvoering gebracht.

Laten we ook deze uitgestoken hand koesteren. Ik zal dat persoonlijk en als ondernemer via InnoFundNL zeer zeker doen.

 
De laatste nieuwsberichten

12-03-2017 | Alle Texelaars krijgen energie van de zon
01-08-2014 | Waarom Texel moet ontwikkelen om uniek te blijven

Volg ons

InnoFundNL op Google+ InnoFundNL op Linkedin InnoFundNL op Twitter


Nieuws & blog

Alle Texelaars krijgen energie van de zon Tien dingen die u moet weten de mogelijkheid om alle burgers en bedrijven op het eiland te laten meeprofiteren zonne-energie op Texel.

12-03-2017 Lees verder
Waarom Texel moet ontwikkelen om uniek te blijven We weten het allemaal zeker: Texel moet bijzonder blijven. De frisse blik van de landschapsarchitecten achter Planet Texel heeft ons geleerd dat je dan dus juist moet blijven ontwikkelen.

01-08-2014 Lees verder

Wat klanten zeggen

“We zijn hartstikke tevreden en hopen dat Esther dat met ons is.” Garnalenvisser Jan Simon de Haan: "De administratie rondom subsidieaanvragen is een tijdrovend proces. Esther van InnoFundNL neemt ons dit werk uit handen. Zij heeft waardevolle contacten bij de overheid."...

Lees verder
‘De Kikkerstraat is een wandeling waard geworden.’ Wil Homan is voorzitter van de stichting Waterrijke Perspectieven, die De Cocksdorpse centrumstraat Kikkertstraat aantrekkelijker maakt. “Esther Krijnen van InnoFundNL was voor de fondsenwerving een onmisbare schakel.”...

Lees verder