Nieuws & blog


12-03-2017 Alle Texelaars krijgen energie van de zon

Vaak nagedacht over zonnepanelen, maar geschrokken voor de haken en ogen? Of de ongunstige ligging van uw dak gooit roet in het eten? Er is nu een oplossing: u kunt samen met buurtgenoten profiteren van de zonnepanelen op het dak van uw buren. Kan dat? Ja. Tien dingen die u moet weten over het PostCodeRoosproject.

Er is geen tijd meer te verliezen.

 

Het is een manier om zonne-energie beschikbaar - en vooral financieel interessant - te maken voor iedereen. Vooral voor de mensen die geen geschikt zonnedak hebben. PostcodeRoos start dit voorjaar op Texel en kan stapsgewijs alle texelse huishoudens en bedrijven voorzien van zonne-energie.

Voor de aanjagers is het een plan B – beter gezegd een Plan A+ - om nu werk te gaan maken van onze Texelse duurzaamheidsdoelstellingen. Er is geen tijd meer te verliezen.

De overheid staat achter ons.

 

De Sociaal Economische raad besloot in 2013 dat het makkelijker en goedkoper moet worden voor bewoners en bedrijven om zelf energie op te wekken. Ze zetten dit besluit kracht bij door subsidie beschikbaar te stellen en regels eenvoudiger te maken. Zo betalen deelnemers aan het PostCodeRoosproject bijvoorbeeld geen energiebelasting. En kunnen zij dankzij subsidie terugvallen op een lokale projectorganisatie die zorgt dat alles professioneel van de grond komt.

Het Noord-Hollandse dorp Egmond aan den Hoef (gemeente Bergen) heeft dankzij het project met inwoners en bedrijven een energiecoöperatie opgericht. Met elkaar hebben ze zonnepanelen op het dak van een boerderij laten leggen. Zij delen de kosten, opbrengst en kennis. Een knap staaltje Power to the People.

Op Texel gaan we dit project ook uitrollen in het voorjaar van 2017.

Er is heel veel draagvlak op Texel.

Tientallen eigenaren van boerenschuren willen hun daken dolgraag volleggen met zonnepanelen. En bijdragen aan een duurzamer eiland. Kortom, er is heel veel draagvlak op het eiland. Het is simpelweg een kwestie van beginnen.

Er is een bedrijf dat alles regelt.

Je hebt iemand nodig die de mensen bij elkaar brengt, goed informeert, helpt met de onvermijdelijke formulieren en het regelwerk. Kortom: iemand die zorgt dat het van de grond komt en dat niemand uitgeblust afhaakt. Esther Krijnen van InnoFundNL neemt dit op zich. Samen met de eigenaren van de zonnedaken.

U gaat deel uitmaken van een succesvol project.

Tientallen burgers en bedrijven willen meedoen aan het Texelse PostCodeRoos project. Zij te trappelen om de zon aan het werk te gaan zetten op het eiland.

Boerderij De Hal op Texel is zelfs al begonnen met het vullen van hun daken met zonnepanelen. Mensen met de postcodes 1791, 1792, 1793 en 1796 kunnen gebruik maken van de zonne-energie van De Hal. Er kunnen ongeveer 30 bewoners en bedrijven gebruik maken van de opgewekte stroom.

Binnenkort starten we met leggen van panelen op de daken van andere Texelse schuren. Dorpshuizen en scholen vormen trouwens ook een ideaal zonneplatform.

Nu is het zaak dat u en andere Texelaars zich gaan aanmelden als gebruiker van de zonne-energie die deze panelen gaan opwekken. U gaat deel uitmaken van een succesvol project.

U hoeft niet veel te doen of regelen.

InnoFundNL neemt heel veel regelwerk en invullen van formulieren uit handen. We zien er ook op toe dat alles goed verloopt en u niet voor verrassingen komt te staan.

Bent u bang dat wij moeten gaan sleutelen aan uw meterkast? Zet deze angst maar opzij, want de techniek in uw huis blijft zoals hij is. We hoeven zelfs niet eens achter uw voordeur te zijn om u aan te sluiten op de Texelse zonne-energie.

Het is financieel interessant.

 

  • U betaalt eenmalig 369 euro per paneel. Hiermee wekt u 260 wattpiek stroom op en evenveel kilowatt uur (kwh) per jaar. Met 1 kWh kunt u ongeveer 4 avonden tv kijken, 30 uur uw koelkast laten koelen en vriezen of 15 cd's luisteren.
  • Voor 369 euro bent u eigenaar van een paneel en zorgen de aanjagers er voor dat alle bouw en techniek wordt geregeld.
  • Door uw investering van 369 euro heeft u een aandeel in de coöperatie in handen die u en de andere gebruikers met elkaar gaan oprichten. U kunt ook meer panelen kopen: dan is uw aandeel in de coöperatie groter en uw rendement hoger.
  • U krijgt 15 jaar lang per opgewekte kwh 0,122 euro belasting terug. Dit geld ontvangt u van de energiemaatschappij. Als dank voor uw bijdrage aan een duurzamere wereld.
  • De stroom die u met elkaar over heeft, levert u terug aan het net. Hier verdient u geld mee.
  • U verdient uw investering in de zonnepanelen in ca. 10 jaar terug. Daarna gaat uw paneel dus geld voor u verdienen. De zonnepanelen gaan zo'n 25 jaar mee. Over 15 jaar gaan we met elkaar om tafel om een toekomstplan te maken voor de aankoop van een nieuwe serie panelen.

Natuurlijk zijn er ook andere voordelen.

  • U maakt samen met andere Texelaars deel uit van een lokale energiecoöperatie. Rondom elk dak met zonnepanelen wonen en werken Texelaars. Elke kring vormt met elkaar een coöperatie.
  • We dragen bij aan de klimaatdoelstellingen. De 220 zonnepanelen op het dak van boerderij De Hal zorgen al voor een vermindering van ongeveer 28.000 co2-uitstoot per jaar.

Meld u aan voor de informatiebijeenkomst.

Maandag 13 maart, 20.00 uur, boerderij De Hal, Hallerweg 33. Hier vertellen we de achtergronden bij het financiële overzicht hierboven en over uw rechten en plichten.

Ja, ik meld me meteen aan.

U levert een bijdrage aan een voorbeeldproject.

De afgelopen jaren hebben we op Texel veel energie besteed aan discussieren over duurzaamheidsprojecten die niet van de grond kwamen. Met dit plan gaan we gewoon aan de slag. Bouwen. Werken aan een techniek. Investeren in lokale coöperaties. Kom op, we gaan ervoor. En zetten de zon aan het werk.
De laatste nieuwsberichten

12-03-2017 | Alle Texelaars krijgen energie van de zon
01-08-2014 | Waarom Texel moet ontwikkelen om uniek te blijven

Volg ons

InnoFundNL op Google+ InnoFundNL op Linkedin InnoFundNL op Twitter


Nieuws & blog

Alle Texelaars krijgen energie van de zon Tien dingen die u moet weten de mogelijkheid om alle burgers en bedrijven op het eiland te laten meeprofiteren zonne-energie op Texel.

12-03-2017 Lees verder
Waarom Texel moet ontwikkelen om uniek te blijven We weten het allemaal zeker: Texel moet bijzonder blijven. De frisse blik van de landschapsarchitecten achter Planet Texel heeft ons geleerd dat je dan dus juist moet blijven ontwikkelen.

01-08-2014 Lees verder

Wat klanten zeggen

“We zijn hartstikke tevreden en hopen dat Esther dat met ons is.” Garnalenvisser Jan Simon de Haan: "De administratie rondom subsidieaanvragen is een tijdrovend proces. Esther van InnoFundNL neemt ons dit werk uit handen. Zij heeft waardevolle contacten bij de overheid."...

Lees verder
‘De Kikkerstraat is een wandeling waard geworden.’ Wil Homan is voorzitter van de stichting Waterrijke Perspectieven, die De Cocksdorpse centrumstraat Kikkertstraat aantrekkelijker maakt. “Esther Krijnen van InnoFundNL was voor de fondsenwerving een onmisbare schakel.”...

Lees verder